« Tagasi avalehele / Back to home page EST | ENG
Avaleht Festival Georg Hackenschmidt FA Concerto FA Schola Schola Gregoriana Tartuensis FA Taiji Artiklid
Festival 2023
Festival 2022
Festival 2021
Festival 2020
Festival 2019
Festival 2018
Festival 2017
Festival 2016
Festival 2015
Festival 2014
Festival 2013
Festival 2012
Festival 2011
Festival 2010
Festival 2009
Festival 2008
Festival 2007
Festival 2006
Festival 2005
Festival 2004
Festival 2003
Festival 2002
Festival 2001
Festival 2000
Ajakava
Esinejad, loengud, kontserdid
Sri Lanka Kultuuri Festival
Festival 1999
Festival 1998
Festival 1997
Festival 1996
Ãœldist

V Tartu Vanamuusika Festival 11.-14. mai 2000

Aastal 2000 on Tartu Vanamuusika Festival saanud juba 5-aastaseks. 
Ka selle aasta festivalil on tähelepanuväärseid kontserte ja etendusi. Esimest korda kõlab Eestis antiik-kreeka muusika ning hiina varajane muusika, esmakordselt on Eestis lavastatud 10. sajandist pärit Gandersheimi Hrotsviti vaimulik draama “Aabraham” ja Aristophanese komöödia “Linnud” (5. sajand eKr).

Tänavuse festivali peateemasid (naxi varajane kultuur ja muusika ning antiik-kreeka kultuur) esindavad Lijiang Naxi People’s Ancient Music Performing Group (Hiina) ja antiik-kreeka muusika ansambel Schola Cantorum Basiliensis (Å veits) Conrad Steinmanni juhtimisel.

Naxi varajase muusika ansambel Lijiang Naxi People’s Ancient Music Performing Group tegutseb Dayan Naxi Varajase Muusika Instituudi juures, mis uurib väikese Lõuna-Hiina rahva, naxide varajast muusikat. Naxi varajane muusika on haruldane seetõttu, et seal on säilinud kolm Hiina traditsioonilise muusika neljast zanrist; varajase muusika seisukohalt on aga erakordselt huvitav jälgida, mis on toimunud muusikakultuuris ühel ja samal ajal eri maailmanurkades (ansambli huviorbiidis on muusika u 8.-14. sajandist, ajast, mida Euroopas nimetatakse keskajaks). Tartusse saabub ka instituudi ja ansambli juht prof. Xuan Ke.

Schola Cantorum Basiliensis’e õppejõud Conrad Steinmann on üks väheseid spetsialiste, kellel on lisaks teadustööle ka märkimisväärne osa antiik-kreeka pillide rekonstrueerimisel ja selle muusika esitamisel.

Taani keskaja muusika ansambel ALBA on Tartu festivali külaline juba mitmendat korda. Selle aasta kavas on saksa kuulsa rüütlilauliku Meister Rumelanti laulud, mis tõestavad huvitavaid seoseid Taani kuninga õukonnaga. Muusikud on olnud läbi aegade rändav ühiskonnagrupp ja küllap ei käinud nad ka Eesti alast kauge kaarega mööda…

Teist korda on festivali külaliseks ansambel Laterna Magica (Venemaa), kes võlus möödunud aastal Tartu publikut oma elava ja vahetu musitseerimisega, sel aastal on nende kavas prantsuse keskaegsed laulud ja pillilood. 

Tänavu ei ole festivali peaesinejate hulgas eesti ansambleid, kellest aga nii mõnedki on esinenud toomkontsertide sarjas. Sari sai alguse 2000. aasta jaanuaris ja selle peaeesmärke on Toomkiriku varemete konserveerimise toetamine ning Tartu Vanamuusika Festivali kontsertide korraldamine aasta ringi.

Tartu Vanamuusika Festival on olnud algusest peale interdistsiplinaarne, kuid mitte igal aastal pole olnud võimalik võtta festivali kavva ajaloolisi teatrietendusi. Sel aastal on festivalil oodata koguni kaht uuslavastust: Gandersheimi Hrotsviti «Aabraham» ja Aristophanese «Linnud» moodustavad festivalile sümboolse raami. Aristophanese komöödia pärineb antiik-kreeka kultuuri hiilgeajast 5. sajandil eKr. Järgmistel sajanditel hääbus teatrikunst  järk-järgult, kuni kirik 5. sajandil pKr teatri üldse keelustas. Pärast seda on Gandersheimi Hrotsvit üks esimesi autoreid, kes on püüdnud antiikautorite kõrgetasemelisest ja kütkestavast stiilist inspireerituna neid jäljendada kristliku sisu kaudu. See on ilmekas näide, kuidas antiik on eri kujul ja aegadel mõjutanud hilisemat euroopa kultuuri.

Festivalil toimuvad ka loengud ja meistriklassid ning on avatud Festivali Kohvik Tartu Ülikooli vanas kohvikus, kahel korral võib kaasa elada kesköistele Tähetornikontsertidele, samuti toimub traditsiooniks kujunenud ühine muusikaring festivali lõpubanketil.

 

Ilusaid festivalielamusi kõigile!

Raho Langsepp,
festivali kunstiline juht  

***

Alates 5. veebruarist 2024 on huvilistel võimalik liituda taiji yang stiili treeningutega

***

Georg Hackenschmidti monumendi projekt on saanud mõned viimased täpsustused

***

Valminud on dokumentaalfilm Georg Hackenschmidtist

***

 Georg Hackenschmidti mälestusmärk on saanud ideelahenduse!

***

FA Schola CD "Music from the Time of Marco Polo"

***

FA Schola CD "The Sound of Mediaeval Flute"