« Tagasi avalehele / Back to home page EST | ENG
Avaleht Festival Georg Hackenschmidt FA Concerto FA Schola Schola Gregoriana Tartuensis FA Taiji Artiklid
Toeta G. Hackenschmidti monumenti
Dokumentaalfilm G. Hackenschmidtist
G. Hackenschmidti monumendi ideelahendus
G. Hackenschmidt - eluloolisi andmeid ja saavutusi
G. Hackenschmidt filosoofina
R. Langsepa ettekanne konverentsil "Teadus, Sport ja Meditsiin X", 2017
Eesti Spordileht 1931
Kõige kuulsam eestlane

Georg Hackenschmidt

Georg Hackenschmidti mälestusmärk on saanud ideelahenduse, millega saab tutvuda SIIN!

Georg Hackenschmidti monumendi pĂĽstitamiseks on nĂĽĂĽd võimalik teha annetusi!

Monumendi maksumuseks koos kõigi tööde teostamisega on hinnanguliselt suurusjärgus 150000 eurot. 

Kõik annetajad ja toetussummad avalikustatkse ning toetajaid tänatakse vääriliselt. Kes soovib toetuse teha anonüümselt, palun sellest eraldi märku anda raho@festivitas.ee.

Aastal 2017 täitus 140 aastat läbi aegade kuulsaima Tartust pärit sportlase, spordimaailma suurkuju ja filosoofi, Georg Hackenschmidti sünnist. Sellega seoses tegi Tartu linnakodanikest koosnev algatusrühm 2.mail, 2016 Tartu linnavalitsusele pöördumise ettepanekuga püstitada G. Hackenschmidtile ausammas.

Täpselt aasta pärast algatusrĂĽhma ettepanekut kinnitas Tartu linnavalitsus 2. mail 2017 väljavalitud töö ja asukoha, milleks on Turuhoone ja Riia-Turu ristmiku vaheline haljasala – tema sĂĽnnikoht, kus enne II maailmasõda asus Hackenschmidt’i (hiljem „ Estonia“) villavabrik.

Pärast seda, kui idee oli põhimõtteliselt heaks kiitnud Tartu LV monumendikomisjon, viidi läbi konkurss kutsutud osalejatega, mis algas 04.07.2016 ja lõppes 29.09.2016.

Konkursi tingimustes oli muuhulgas öeldud: „Konkursi eesmärgiks on saada kunstiliselt kõrgetasemeline monumentaal-arhitektuurne lahendus Georg Hackenschmidti mälestusmärgile. Mälestusmärk on kutsutud kajastama Georg Hackenschmidti  kui erakordset sportlast ja mõtlejat. Monument peab vääristama Tartu linnaruumi, olema oluliseks maamärgiks ning tähistama GH sĂĽnnikohta.“

Konkursile laekus 6 kõrgetasemelist ja väga erinevaid lahendusi pakkuvaid tööd. Pärast paljusid arutelusid ja täpsustusi, kuhu olid kaasatud nii algatusrühma poolt kutsutud sõltumatu žürii, kui kõigi Tartu linnavalitsuse asjassepuutuvate ametkondade esindajad, valiti lõpuks välja võidutöö, mis osales konkursil märksõna all „Kodu.Tee“. 13.04.2017 sai väljavalitud töö ja asukoht heakskiidu Tartu LV kultuurikomisjonilt ning lõpuks Tartu linnavalitsuselt 02.05.2017. Vaata võidutöö ideelahendust SIIT!

Ühes oma kirjas meenutab Georg Hackenschmidt Tartut, oma sünnilinna järgmiselt: „Kui ma Emajõele mõtlen, muutub meel lausa härdaks. Ning Toome varemed! Kuidas me seal ringi jooksime, vahel Toome vahid kannul… Kõik need mälestused mõjuvad mulle nagu päikesepaiste… Sageli sõudsin ma Emajõel Kvissentalini ja Jäneseni… Ja kui palju teisigi pilte tungivad minu mäelestustest esile…“ (G. Hackenschmidt’i kirjast, vt. O. Langsepp, „Georg Hackenschmidt“, Eesti Raamat, Tallinn, 1968: 85).

***

Alates 5. veebruarist 2024 on huvilistel võimalik liituda taiji yang stiili treeningutega

***

Georg Hackenschmidti monumendi projekt on saanud mõned viimased täpsustused

***

Valminud on dokumentaalfilm Georg Hackenschmidtist

***

 Georg Hackenschmidti mälestusmärk on saanud ideelahenduse!

***

FA Schola CD "Music from the Time of Marco Polo"

***

FA Schola CD "The Sound of Mediaeval Flute"