« Tagasi avalehele / Back to home page EST | ENG
Avaleht Festival Georg Hackenschmidt FA Concerto FA Schola Schola Gregoriana Tartuensis FA Taiji Artiklid
Festival 2023
Festival 2022
Festival 2021
Festival 2020
Festival 2019
Festival 2018
Festival 2017
Festival 2016
Festival 2015
Festival 2014
Festival 2013
Festival 2012
Festival 2011
Festival 2010
Festival 2009
Festival 2008
Festival 2007
Esmaspäev, 1.10
Teisipäev, 2.10
Kolmapäev, 3.10
Neljapäev, 4.10
Reede, 5.10
Laupäev, 6.10
Pühapäev, 7.10
Piletiinfo
Festivali noorteprogramm 2007
Festival 2006
Festival 2005
Festival 2004
Festival 2003
Festival 2002
Festival 2001
Festival 2000
Sri Lanka Kultuuri Festival
Festival 1999
Festival 1998
Festival 1997
Festival 1996
Ãœldist

XII Rahvusvaheline Tartu Vanamuusika Festival "Orient et Occident"

XII Rahvusvaheline Tartu Vanamuusika Festival „Orient et Occident“ on pühendatud suurelt osalt Tartu Ãœlikooli 375. aastapäevale. Nii on Õhtumaade (Occident) muusika osa sel festivalil keskendunud suures osas 17.–19. sajandile. Suursuguse avakõla annab festivalile üks tänapäeva juhtivaid barokkorkestreid Il Fondamento Belgiast Paul Dombrechti juhtimisel. Traditsiooniliselt ei puudu festivalilt ka Oriendi pool, mille läbivaks teemaks sel aastal on sufimuusika. Väärikaks lõpuakordiks sellele on maailma tuntuima nei-mängija Kudsi Erguneri ansambel Türgist.

Sellel aastal on ka teine oluline tähtpäev, Tartu keiserliku ülikooli muusikadirektori ametisse astumise 200. aastapäev, mida on festivali raames hea meel ära märkida. Põhja-Saksa muusika oli 18.-19. sajandil ka tolleaegse Eesti, samuti Tartu Ãœlikooli muusikaruumi oluliseks mõjutajaks. Il Fondamento kontserdi kava pakub suurepärase valiku tolle aja Põhja-Saksa heliloojate loomingust. Haruldaseks ettekandeks on aga kindlasti Heinrich Zöllneri (TÃœ muusikadirektor 1878–1885) „Lobgesang und Halleluja“, mida pole viimase saja aasta jooksul vähemalt Eestis ette kantud (esitavad Tartu Noortekoor, Ãœliõpilassegakoor ja Miina Härma Gümnaasiumi Poistekoor Riho Leppoja juhatusel). Tartu keiserliku ülikooli muusikadirektori ametisse astumise 200. aastapäevale on pühendatud ka kahepäevane konverents "Tartu Ãœlikooli Muusikadirektor 200" , mis toimub 1.-2. oktoobril.

Esmakordselt on Tartu Vanamuusika Festivali kavas ka noorteprogramm Tõnu Sepa juhendamisel, mille raames on koos harjutatud ja ette valmistatud kava 17. sajandi itaalia mitmekoorimuusikast. See suursugune ja ülev stiil inspireeris paljusid heliloojaid ja muusikuid kõikjal Euroopas, eriti Saksamaal, mille kaudu jõudis see tollal ka Põhjamaadesse, sh kindlasti ka Eestisse. Itaalia sama ajastu virtuoosseid kammermuusika teoseid tutvustab ansambel Da camera e da chiesa Moskvast. Itaalia muusika on üheks läbivaks teemaks ka Marju Riisikampi öökontserdil, kus on võimalik kuulda kõrvuti orelit ja klavikordi.

Tartu Ülikooli asutamisaegset muusikat 17. sajandi Rootsi õukonnast on võimalik kuulda varajase ja orientaalse muusika keskuse FA Schola projektkoosseisu esituses. Eesti ühe tuntuima flöödivirtuoosi Neeme Punderi öökontserdil on võimalik kuulda nii 17.-18. sajandi Euroopa tuntud heliloojate soolosonaate kui ka improvisatsioone mehhiko ja india flöödile.

Festivali kahel viimasel päeval on tooni andmas eelkõige orientaalsed kultuurid. Õhtumeditatsioonid, kus kõlavad gregooriuse laulud, 17. sajandi hispaania orelimuusika ja improvisatsioonid vanades laadides (Lilian Langsepp, Tarmo Tabas, Raho Langsepp) on teatud mõttes sümboolseks sillaks Lääne ja Ida vahel – laadiline mõtlemine ja improvisatsioon, mis oli Euroopa varajase muusika lahutamatu koostisosa, on kandunud elava traditsioonina tänapäeva nii india kui araabia muusikasse. India muusikat ongi võimalik kuulda öökontserdil haruldase pilli vichitra vina mängija, Dr Mustafa Raza esituses. Kontserdil on võimalik kuulata haruldasi raagasid, mis on sündinud India sufitraditsioonis. Sufi muusika on teemaks ka festivali viimasel kontserdil, mille Kudsi Erguner ja tema ansambel on pühendanud 13. sajandi sufi müstikule Mevlana Celaleddin Rumi’le.

Kauneid festivalielamusi kõigile!

Raho Langsepp
Tartu Vanamuusika Festivali kunstiline juht

ORIENT ET OCCIDENT
XII Rahvusvaheline Tartu Vanamuusika Festival 
1.-7. oktoober 2007
 

Festivali kava vaatamiseks valige vasakult menüüribalt kuupäev.

Täpsem info: helena at festivitas dot ee, 56 568097

Piletid on alates 17. septembrist saadaval Piletimaailma müügikohtades üle Eesti, internetis www.piletimaailm.com ja tund enne kontsertide algust kohapeal.

Festivali korraldaja: Festivitas Artium, kunstiline juht: Raho Langsepp

Festivali toetajad:
EV Kultuuriministeerium, Tartu Linn, Eesti Kultuurkapital, Postimees, Bookmill Trükikoda, Tartu Hiina Keskus, Türgi Suursaatkond, Eesti Kontsert, Keelion

***

Alates 5. veebruarist 2024 on huvilistel võimalik liituda taiji yang stiili treeningutega

***

Georg Hackenschmidti monumendi projekt on saanud mõned viimased täpsustused

***

Valminud on dokumentaalfilm Georg Hackenschmidtist

***

 Georg Hackenschmidti mälestusmärk on saanud ideelahenduse!

***

FA Schola CD "Music from the Time of Marco Polo"

***

FA Schola CD "The Sound of Mediaeval Flute"