« Tagasi avalehele / Back to home page EST | ENG
Avaleht Festival Georg Hackenschmidt FA Concerto FA Schola Schola Gregoriana Tartuensis FA Taiji Artiklid
Toeta G. Hackenschmidti monumenti
Dokumentaalfilm G. Hackenschmidtist
G. Hackenschmidti monumendi ideelahendus
G. Hackenschmidt - eluloolisi andmeid ja saavutusi
G. Hackenschmidt filosoofina
R. Langsepa ettekanne konverentsil "Teadus, Sport ja Meditsiin X", 2017
Eesti Spordileht 1931
Kõige kuulsam eestlane

G. Hackenschmidti monumendi ideelahendus

Georg Hackenschmidti monumendi pĂĽstitamiseks on nĂĽĂĽd võimalik teha annetusi!

Võidutöö autoriteks on EKA arhitektid Helmi Marie Langsepp ja Kristel Alliksaar. Skulpturaalse lahenduse väljatöötaja ja teostajana on meeskonnas skulptor Tõnis Paberit.

Georg Hackenschmidt on maailmas tuntud nii sportlase kui ka filosoofina. Temale püstitatava ausamba skulpturaalne lahenduse eesmärgiks on väljendada läbi vormi mõlemaid aspekte.

Võidutöös on G. Hackenschmidti kujutatud naasmas koju justkui teisest aegruumist ning kujutatud noore atleedina. Skulptuuri kohal kõrguvatesse kaartesse on sisse lõigatud märksõnad tema filosoofilistest teostest. Vastavalt valguse langemisnurgale joonistuvad maapinnale sõnade valgusvarjud, mis olenevalt kellaajast omavahel paarduvad või lahknevad.

Autorid on töö kirjelduses öelnud muuhulgas järgmist:

„… nagu teisedki suurmehed, kes siin on sündinud, kasvanud, Tartut oma koduks nimetanud ja seda soojusega meenutanud – on ka G. Hackenschmidt osa Tartu vaimust. Skulptuuri Kodu Tee idee seisneb esmalt Tartu identiteedi mõtestamises. Tartu kui jalutajate ja uitajate kodulinn, kus väljakutest olulisemad on teed ja tänavad. Sellele mõeldes ei asetu skulptuur eraldatud väljakule vaid mõtestab valitud teelõiku. Olenevalt suunast vormub joontest kas terava viiluga maja piirjoon kui kujutlus kodust, või maja järk-järguline hajumine ning lõpuks kadumine, tuues keskpunkti uuesti tee. Hackenschmidt maailmakodanikuna oli suure osa oma elust võõrsil – teel – ent temaga oli kaasas mälestus kodust Emajõe kaldal.

Hoolimata suurest rohealast, on Vabaduse 1c iseloomulikult tiheda liiklusega paik. Koha karakter kätkeb endas pigem liikuvat, mööduvat, minevat-tulevat iseloomu, kuivõrd paika, kus istuda ja aega veeta. Seetõttu on skulptuur midagi, mida läbida oma teekonnal. Väljaku loomise asemel on plaanis laiendada loodesuunalist kõnniteed (vt. asendiplaan), andes lõigule promenaadlikuma iseloomu. …“

***

Alates 5. veebruarist 2024 on huvilistel võimalik liituda taiji yang stiili treeningutega

***

Georg Hackenschmidti monumendi projekt on saanud mõned viimased täpsustused

***

Valminud on dokumentaalfilm Georg Hackenschmidtist

***

 Georg Hackenschmidti mälestusmärk on saanud ideelahenduse!

***

FA Schola CD "Music from the Time of Marco Polo"

***

FA Schola CD "The Sound of Mediaeval Flute"