« Tagasi avalehele / Back to home page EST | ENG
Avaleht Festival Georg Hackenschmidt FA Concerto FA Schola Schola Gregoriana Tartuensis FA Taiji Artiklid
Festival 2023
Festival 2022
Festival 2021
Festival 2020
Festival 2019
Festival 2018
Festival 2017
Festival 2016
Festival 2015
Festival 2014
Festival 2013
Festival 2012
Festival 2011
Festival 2010
Festival 2009
Festival 2008
Festival 2007
Festival 2006
Festival 2005
Festival 2004
Festival 2003
Festival 2002
Ajakava
Esinejad, loengud, kontserdid
Pildid / Photos 25.09
Pildid / Photos 26.09
Pildid / Photos 27.09
Pildid / Photos 28.09
Festival 2001
Festival 2000
Sri Lanka Kultuuri Festival
Festival 1999
Festival 1998
Festival 1997
Festival 1996
Üldist

V. Hemapala Perera

V. Hemapala Perera on sĂŒndinud 1942. aastal Badullas Sri Lanka mĂ€gismaal. Pime flöödivirtuoos, kes kaotas oma nĂ€gemise arstide sĂŒĂŒ lĂ€bi viieaastaselt, on kogu oma elu pĂŒhendanud muusikale. Kaksteist aastat Ă”ppis ta J. A. Amaranathi juures. Tema armastatuimaks pilliks on flööt, aga tĂ€iuslikult valdab ta ka viiulit, mandoliini, tablat ja kitarri. Ta on igakuiselt lindistanud PĂ”hja-India klassikalise muusika programme Sri Lanka raadio jaoks juba 1969. aastast alates. Lugematute lindistuste hulgas on ka Sri Lanka rahvamuusikat ja filmimuusikat. V. Hemapala Perera on teinud tihedat koostööd ka Sri Lanka juhtivate orkestritega. India bambusflöödi alal on V. Hemapala Perera vĂ€lja arendanud tĂ€iesti isikupĂ€rase mĂ€ngustiili ning oma erakordse virtuoossusega kuulub ta vaieldamatult maailma tippu, kuigi rahvusvaheliselt tuntakse teda vĂ€he. Reisid on teda viinud Inglismaale, Prantsusmaale ja Indoneesiasse. Olles guruks vĂ€ga paljudele muusikutele, töötab V. Hemapala Perera samal ajal ka kĂŒlalislektorina Kelaniya Ülikoolis Colombos.

Mis on muusika? – minu isiklik arvamus.

Üldine arusaama jĂ€rgi on muusika tihti eelkĂ”ige meelelahutus, samas kui minu jaoks on see kaugel vĂ€ljaspool neid piire – muusika on kĂ”ikelĂ€biv ja transtsendentne. Siinkohal pean silmas klassikalist ning traditsioonilist muusikat, olgu see siis Ida vĂ”i LÀÀne traditsioonis. Vastasel juhul vĂ”ime leida end tĂŒhjusest…

Iga inimene on oma sĂŒdames ĂŒhel vĂ”i teisel moel omaks vĂ”tnud mĂ”ne religioosse vĂ”i filosoofilise traditsiooni, mis vaatamata selle vormile vĂ”i praktikale, viivad ĂŒhisele vaimse tĂ€iuslikkuse sihile. Nii on ka muusika ĂŒks tee, mis vĂ”ib viia selle sama eesmĂ€rgini vĂ”i olla teeks taevastesse kĂ”rgustesse. Klassikalise muusika tĂ€iuslik teostus vĂ”ib meid lunastada materiaalse maailma piiratusest. Kuidas ma vĂ”rdleks Ida ja LÀÀne klassikalist muusikat? Inimesel on kaks poolust: mĂ”istus ja sĂŒda. Vastavalt idamaisele nĂ€gemusele on hindustani klassikalises muusikas tĂ€htsaimal kohal sĂŒda, mis valgustab mĂ”istust – lÀÀne klassikalises muusikas on see vastupidi. Tegelikult on see nagu ĂŒks mĂ€etipp, millele vĂ”ib lĂ€heneda kahelt eri kĂŒljelt. Ei tahaks jĂ€tta lisamata, et minu kĂ”ige tĂ€iuslikumaks instrumendiks on bambusflööt. Kui enamasti on pill tervik, mille on meister loonud ĂŒksikutest osadest, siis bambusflööt on sellele tĂ€ielik vastand: tulemus pole saavutatud mitte ĂŒksikute osade liitmisel vaid nende Ă€ralĂ”ikamisel looduslikust bambusest – see on miski, mis on peaaegu tĂ€iesti tĂŒhi… Kuid selle pilli tĂ€iuslikkus peitub faktis, et teda vĂ”ib kasutada vĂ”rdvÀÀrselt ĂŒkskĂ”ik millise tĂ€napĂ€evase muusikainstrumendiga. Kuigi see pill on ehituselt vĂ€ga lihtne, on sellel tĂ€iuslikud mĂ€ngutehnilised vĂ”imalused ĂŒkskĂ”ik millise teise pilliga vĂ”rreldes, samas on ta sĂ€ilitanud oma algse kuju. Bambusflööt on kliimaatilistele muutustele vastupidav, teda on kerge kĂ€sitseda ja transportida ning teiste pillidega vĂ”rreldes on ta suhteliselt odav.

Mida on muusika tĂ€hendanud minu jaoks isiklikult? Vastaksin sellele lĂŒhidalt: muusika on minu teine silm!

V. Hemapala Perera

***

Muusika rahule ja vabadusele 13.04.2024 Tartu Jaani kirikus

***

Alates 5. veebruarist 2024 on huvilistel vÔimalik liituda taiji yang stiili treeningutega

***

Georg Hackenschmidti monumendi projekt on saanud mÔned viimased tÀpsustused

***

Valminud on dokumentaalfilm Georg Hackenschmidtist

***

 Georg Hackenschmidti mĂ€lestusmĂ€rk on saanud ideelahenduse!

***

FA Schola CD "Music from the Time of Marco Polo"

***

FA Schola CD "The Sound of Mediaeval Flute"