« Tagasi avalehele / Back to home page EST | ENG
Avaleht Festival Georg Hackenschmidt FA Concerto FA Schola Schola Gregoriana Tartuensis FA Taiji Artiklid
Festival 2023
Festival 2022
Festival 2021
Festival 2020
Festival 2019
Festival 2018
Festival 2017
Festival 2016
Festival 2015
Festival 2014
Festival 2013
Festival 2012
Festival 2011
Festival 2010
Festival 2009
Festival 2008
Festival 2007
Festival 2006
Festival 2005
Festival 2004
Festival 2003
Ajakava
Esinejad, loengud ja kontserdid
Fotod / Photos 25.09
Videod festivalilt
Festival 2002
Festival 2001
Festival 2000
Sri Lanka Kultuuri Festival
Festival 1999
Festival 1998
Festival 1997
Festival 1996
Üldist

Hiina varajane muusika Ming’i dÃtnastia (1368-1644) kÀsikirjadest II

7. LaukaÀÀreviis (Zepan Yin, 1425)

Selle meloodia aluseks on luuletus ”Kalamees” (Yu Fu) kogumikust ”Laulud lĂ”unast” (Chu Ci). Meloodia autoriks peetakse 13. sajandi qin’i meistrit Xu Tianmin’i. Suurem osa nimetatud kogumiku vĂ€rssidest kirjeldavad haritlase-ametniku Qu Yuan’i (u. 340-278 eKr) elu, kelle head nĂ”u kulda ei vĂ”etud. PĂ€rast seda, kui ta laimu tĂ”ttu ametist tagandati, sooritas ta enesetapu, uputades ennast jĂ”kke. Seda sĂŒndmust meenutab Draakonipaadi pĂŒha: pikad paadid sĂ”uavad jĂ”ele ning vette visatakse riisikooke, et toita Qu Yuan’i hinge.

Poeem jutustab Qu Yuan’i ootamatust kohtumisest kaluriga. Qu Yuan kaebab, et kogu maailm on rĂ€pane ning nii plaanib ta enesetappu. Kalamees naerab tema ĂŒle, öeldes: ”Kui jĂ”evesi on puhas, saan ma selles oma mĂŒtsi pesta; kui must, siis vĂ”in pesta selles oma jalgu.”

8. Ootamatu ebaÔnn (Li Sao, 1425)

Selles kuulsas poeemis kirjeldab Qu Yuan voorusliku mehe kummalist rĂ€nnakut taevasse. RĂ€ndur on vastaste poolt mĂ”nitatud, sĂ”prade poolt hĂŒljatud ning pettunud isandas, keda ta nimetab Õiglaseks (Ling Xiu). Oma rĂ€nnakul kĂ€ib ta muuhulgas oma saatust kurtmas mĂŒĂŒtilisele valitsejale, Shun’ile, pĂŒĂŒab edutult kosida kaunist vetevaimu Fu Fei’d, jĂ€rgneb kĂ”heldes Song’i kaunile tĂŒtrele ning kĂŒsib nĂ”u kahelt kuulsalt ĆĄamaanilt, Ling Fen’ilt ja Wu Xian’ilt. Viimases vĂ€rsireas rÀÀgib ta oma ”ĂŒhinemisest Peng Xian’iga”, mida tavaliselt tĂ”lgendatakse enesetapu sooritamisena ausameelse Shang’i ministri eeskujul. See 18-st osast koosnev meloodia kuulub qin’i repertuaari kullafondi.

9. Song Yu leinab sĂŒgist (Song Yu Bei Qiu, 1549)

Qu Yuan’i jĂ€rgijat Song Yu’d peetakse kogumikus ”Laulud lĂ”unast” oleva vĂ€rsi “Üheksa vĂ€idet” (Jiu Bian) autoriks. See algab ridadega: ”Oh hĂ€da, karm sĂŒgisĂ”hk! Kalk ja kĂŒlm; taimed vĂ€risevad ja langetavad oma Ă”ied ja lehed, mis kĂ”dunevad.” Meloodia lĂ”puosas jĂ€ljendatakse keele katkemise hÀÀlt, mis vĂ”tab kokku pala meeleolu.

10. Chu laul (Chu Ge, 1425)

Umbes aastal 200 eKr toimus suur sĂ”da Liu Bang’i ja Xiang Yu vahel, mis viis Han’i dĂŒnastia tekkimiseni. MĂ”lemad sĂ”divad pooled olid pĂ€rit Hiina edelaosas asuvast Chu provintsist, kuid Xiang Yu oli sellega lĂ€hemalt seotud. Enne otsustavat lahingut lasi Liu Bang oma sĂ”duritel Chu laule laulda; see tekitas vastase sĂ”durites koduigatsuse ja Liu Bang vĂ”itis lahingu. Meloodias kordub pidevalt ĂŒks motiiv, mis tĂ”enĂ€oliselt viitab Chu laulule, mida enne lahingut lauldi.

Kui tema vĂ€ed olid enne otsustavat lahingut nĂ”rgaks jÀÀnud, pĂ”genes Xiang Yu koos oma naise Yu Ji’ga. RÀÀgitakse, et sel hetkel laulnud ta jĂ€rgmisi vĂ€rsse, mis vĂ”ivad saata meloodia 6. ja 8. osa:

”Mu jĂ”ud vĂ”ib liigutada mĂ€gesid ning mu vaim vĂ”ib haarata ĂŒhiskonda;
Kuid ajad pole sobivad ja (minu ratsu) Zhui ei ole enam vÀle;
Kui Zhui pole enam vÀle, mis saan ma teha?
Oh hĂ€da, Yu Ji, oh hĂ€da, Yu Ji, mis saan ma teha?”

SeejĂ€rel jĂ€ttis Yu Ji Xiang Yu’ga hĂŒvasti ning lĂ”ikas oma kĂ”ri lĂ€bi, öeldes, et tema mees vĂ”itleb paremini, kui ei pea enam tema peale mĂ”tlema. Siiski kaotas Xiang Yu viimase lahingu ning sooritas pĂ€rast seda ka ise enesetapu.
***

Muusika rahule ja vabadusele 13.04.2024 Tartu Jaani kirikus

***

Alates 5. veebruarist 2024 on huvilistel vÔimalik liituda taiji yang stiili treeningutega

***

Georg Hackenschmidti monumendi projekt on saanud mÔned viimased tÀpsustused

***

Valminud on dokumentaalfilm Georg Hackenschmidtist

***

 Georg Hackenschmidti mĂ€lestusmĂ€rk on saanud ideelahenduse!

***

FA Schola CD "Music from the Time of Marco Polo"

***

FA Schola CD "The Sound of Mediaeval Flute"