« Tagasi avalehele / Back to home page EST | ENG
Avaleht Festival Georg Hackenschmidt FA Concerto FA Schola Schola Gregoriana Tartuensis FA Taiji Artiklid
Festival 2023
Festival 2022
Festival 2021
Festival 2020
Festival 2019
Festival 2018
Festival 2017
Festival 2016
Festival 2015
Festival 2014
Festival 2013
Festival 2012
Festival 2011
Festival 2010
Festivali kava
Festival 2009
Festival 2008
Festival 2007
Festival 2006
Festival 2005
Festival 2004
Festival 2003
Festival 2002
Festival 2001
Festival 2000
Sri Lanka Kultuuri Festival
Festival 1999
Festival 1998
Festival 1997
Festival 1996
Ăśldist

Festivali kava

Videod esinejatest

 

XV Rahvusvaheline Tartu Vanamuusika Festival Orient et Occident

Juba 15. korda põimib festival ühtseks tervikuks peened helikoed, mis on nii õhtu- kui ka hommikumaade süvamuusika kujunemist mõjutanud juba aastasadu ja -tuhandeid ning mis seda jätkuvalt teevad. Käesoleva, 2010. aasta festivali läbivateks teemadeks on trubaduuri- ja trubaritzilaul, põhja-india ja pärsia muusika. Ajastuteülese muusikarännaku pakub Conrad Steinmanni (Šveits) kontsert, kus võib kuulda muusikat antiik-kreekast kuni tänapäevani.

Trubaduurilaulude osas avaneb kõigil huvitav võimalus kogeda võrdlust trubaduuri ja trubaritzi laulude vahel. Trubaduuride laule esitab üks selle valdkonna tunnustatumaid eksperte, Gérard Zuchetto ja Troubadours Art Ensemble Prantsusmaalt (sama ansambli esituses on võimalik sel festivalil kuulda ka teist kava sepharadi ja vahemeremaade muusikaga). Samas on märksa vähemtuntud fakt, et trubaduuride kõrval on meieni jõudnud ka naistrubaduuride ehk trubaritz’ide loomingut, mida esitab Agnethe Christensen (Taani).

Oriendi poole pealt on võimalik kuulda põhja-india ja pärsia muusikat. Selline valik kavas pole mitte juhuslik: just tänu pärsia muusika viljastavale mõjule klassikalisele india muusikale sündis 12.–14. sajandil traditsioon, mida tänapäeval tunneme kui põhja-india klassikalist ehk hindustani muusikat. India muusikat esitab festivalil haruldase india instrumendi, vitchitra vina mängija Dr. Musafa Raza oma ansambliga (kuhu sel korral kuulub nii põhja-india trumm tabla kui ka lõuna-india trumm pakhavaj). Pärsia muusikat esitab erakordselt huvitava ja rafineeritud mängutehnikaga pärsia nei mängija Mohammad Rasouli koos pärsia setari mängija Mohseen Hosseiniga.

Visuaalse külje pealt lisab festivalile oma väärika panuse tunnustatud Tartu kunstnike (Tõnis Paberit, Rein Maantoa, Inge Kudisiim jt) samanimeline kunstinäitus “Orient et Occident?, mille avamine on ühtlasi kogu festivali avaürituseks. Sümboolselt avab festivali Tartu Ülikooli varajase ja orientaalse muusika keskuse FA Schola ansambel. Festivalilt ei puudu traditsiooniliselt ka loengud ja seminarid, kus lisaks põhjalikemale teadmistele trubaduuridest ja pärsia muusikast (Gérard Zuchetto, Mohammad Rasouli), on võimalik omandada ka praktilisi teadmisi vanamuusika õpetamisest ning arutleda selle üle, miks taoline hindamatu, paljusid sajandeid ja lugematuid stiile hõlmav muusika varasalv muusikaõpetuses endiselt paljudele täielikult avastamatuna püsib (Tõnu Sepp). Pärast õhtuseid kontserte on võimalik mõnusalt aega veeta festivali klubis.

Kohtumisteni festivalil!

Raho Langsepp

Tartu Vanamuusika Festivali kunstiline juht

 

***

Alates 5. veebruarist 2024 on huvilistel võimalik liituda taiji yang stiili treeningutega

***

Georg Hackenschmidti monumendi projekt on saanud mõned viimased täpsustused

***

Valminud on dokumentaalfilm Georg Hackenschmidtist

***

 Georg Hackenschmidti mälestusmärk on saanud ideelahenduse!

***

FA Schola CD "Music from the Time of Marco Polo"

***

FA Schola CD "The Sound of Mediaeval Flute"