« Tagasi avalehele / Back to home page EST | ENG
Avaleht Festival Georg Hackenschmidt FA Concerto FA Schola Schola Gregoriana Tartuensis FA Taiji Artiklid
Festival 2023
Festival 2022
Festival 2021
Festival 2020
Festival 2019
Festival 2018
Festival 2017
Festival 2016
Festival 2015
Festival 2014
Festival 2013
Festival 2012
Festival 2011
Festival 2010
Festival 2009
Festival 2008
Festival 2007
Festival 2006
Festival 2005
Festival 2004
Festival 2003
Festival 2002
Festival 2001
Festival 2000
Sri Lanka Kultuuri Festival
Festival 1999
Festival 1998
Festival 1997
Ajakava
Esinejad, loengud, kontserdid
Festival 1996
Ãœldist


15.-18. mai 1997

Kõik, mis sünnib, on uus; kõik, mida luuakse, on värske; kõik, millele hing sisse puhutakse, elab – elab ajast aega ja sünnib uue ning kirkana, mil iganes muusik pilli võtab ning toob kuuldavale need mõtted, tunded, palved, ülistused, rõõmu ning kurbuse, mis rüütasid inimeste hinge sadu aastaid tagasi ning teevad seda ka praegu.

Sel kevadel oleme jõudnud teise vanamuusika festivalini Tartus, mis jätkab alustatud suunda, püüdes interdistsiplinaarse lähenemise läbi siduda eri kunstiliike ja traditsioone, olles samas ka avatud ja otsinguline. Seekordne festival on keskendunud peamiselt Euroopa muusikale enne XV sajandit ning india klassikalisele muusikale. Meil on suur rõõm, et festivali peakülalisteks on üks vähestest professionaalsetest keskaja muusikat esitavatest ansamblitest Skandinaavias – ansambel ALBA Taanist – ning india muusik Jyoti Shirodkar. Kuna tänavu möödub 600 aastat tuntud itaalia helilooja Francesco Landini surmast, siis on Landinile ning tema ajastu muusikale pühendatud ka üks ansambli ALBA kontsertidest. Francesco Landini aega langevad mitmetegi teiste ansamblite programmid, ehkki on kõrvalekaldeid ajas nii ette- kui tahapoole. Teiseks selle aasta festivali teemaks on keskaja instrumentaalmuusika – näiteks itaalia ja prantsuse käsikirjade estampiid kõlavad viiel erineval kontserdil. Samuti on meil sel aastal võimalus kuulata india klassikalist muusikat Jyoti Shirodkari esituses, kes esineb koos ansambliga Via Sonora. Kõrvuti loengute ning kontsertidega pakume välja mitmeid kõrgetasemelisi kursusi, millest vähemalt kaks toimuvad Eestis esmakordselt: löökpillid varajases muusikas ning india muusika elemendid teoorias ja praktikas.

Miks siis ikkagi just Idamaad ja India ja seda kõike festivalil, mis keskendub põhiliselt Euroopa keskaja ning renessansi kultuurile? Kui vaadata Euroopa kultuuri eesti maarahva seisukohalt, võib see tunduda võõrana; kui vaadata eurooplasena Idamaade kultuure, tunduvad ka seal paljud asjad võõraste ja veidratena. Kui õppida aga kogemustest, siis on küllalt selge, et mida pikem on traditsioon, seda rohkem akumuleerib ta endasse tarkust, mis sünnib vaid järjepideva arengu käigus. Seoste otsimine eri traditsioonide ning kultuuride vahel võib huvi pakkuda nii teaduse, huviala kui praktika tasandeil. Kuidas keegi ka ei läheneks, on see ikka avardav ja viljastav meie endi mõttemaailmale ning kultuurile.

Soovime festivali korraldajate poolt
ilusaid kontserdi- ja kursuste-elamusi!

 

Raho Langsepp
Tartu Vanamuusika Festivali
kunstiline juht

***

Alates 5. veebruarist 2024 on huvilistel võimalik liituda taiji yang stiili treeningutega

***

Georg Hackenschmidti monumendi projekt on saanud mõned viimased täpsustused

***

Valminud on dokumentaalfilm Georg Hackenschmidtist

***

 Georg Hackenschmidti mälestusmärk on saanud ideelahenduse!

***

FA Schola CD "Music from the Time of Marco Polo"

***

FA Schola CD "The Sound of Mediaeval Flute"