« Tagasi avalehele / Back to home page EST | ENG
Avaleht Festival Georg Hackenschmidt FA Concerto FA Schola Schola Gregoriana Tartuensis FA Taiji Artiklid
Festival 2023
Festival 2022
Festival 2021
Festival 2020
Festival 2019
Festival 2018
Festival 2017
Festival 2016
Festival 2015
Festivali kava
Esinejad
Taiji ja Qigong 17-18 okt.
Taiji qigongi harjutamine elava muusikaga
Festival 2014
Festival 2013
Festival 2012
Festival 2011
Festival 2010
Festival 2009
Festival 2008
Festival 2007
Festival 2006
Festival 2005
Festival 2004
Festival 2003
Festival 2002
Festival 2001
Festival 2000
Sri Lanka Kultuuri Festival
Festival 1999
Festival 1998
Festival 1997
Festival 1996
Ăśldist

Festival 2015

Head festivali kĂĽlalised

Aastal 2015 on festival ORIENT et OCCIDENT jõudnud oma 20. sünnipäevani. Need aastad on olnud eriline teekond, mis on pakkunud kõigile sellest osasaanutele inspireerivaid ja unustamatuid elamusi ning erakordseid ja vaimustavaid kohtumisi eri kultuuride muusikute vahel. See on pakkunud iidsete kõrgkultuuride ja Euroopa varasema kultuuri ühisosade avastamisrõõmu ning toonud Tartusse ja Eestisse palju tippmuusikuid, teadlasi ja õpetajaid kõikjalt maailmast. Tänan südamest kõiki, kes on seda teed koos minuga käinud ja loodan, et see jätkub veel pikalt!

Tartu vanamuusika festivali jaoks on alates selle algusaastatest olnud väga oluline teha koostööd maailma ühe keskse varajase muusika õppe- ja uurimiskeskuse, Schola Cantorum Basiliensis’ega Šveitsis. Mul on väga hea meel, et festivali külaliste hulgas on seekord professor Crawford Young, juhtiv keskaja lauto ekspert, kes lisaks nelja aastakümne pikkusele esinemispraktikale nii solistina kui ka tuntuimate keskaja muusika ansamblite koosseisudes on töötanud õppejõuna Schola Cantorum Basiliensis’es alates 1982. aastast ning on ka sealse Euroopa keskaja muusika õppetooli juhatajaks.

Suur au on teist korda festivali ajaloos võõrustada ĂĽht India silmapaistvaimat muusikut, legendaarset sitari ja tabla virtuoosi, Pt. Nayan Ghoshi, kes lisaks paljudele aunimetustele pälvis sel aastal India kõrgeima kaunite kunstide tunnustuse Sangeet Natak Akademi Award’i, mille India president annab talle ĂĽle vahetult pärast tema naasmist Tartu festivalilt. NB! Seoses Pt Nayan Ghoshi haigestumisega ei ole võimalik tal siiski sel aastal festivalile tulla! Tema asemel on võimalik kuulda musitseerimas Denis Kucherovi (kunstnikunimega ’Jaganath’) Venemaalt.

Paul Grant (Šveits), kes esineb koos Pt. Nayan Ghoshiga (tabla, kašmiiri santuur) ning liitub pärsia santuuriga festivali lõppkontserdil, on üks väheseid lääne muusikuid, kes on jõudnud tippu Aasia muusikamaailmas, olles aastakümneid mänginud ja õpetanud santuuri, sitari ja tablat.

Legendaarne vanameister Zhang Shangmin, kes on võitnud Hiinas mitmeid meistritiitleid traditsioonilistes hiina võitluskunstides, on juba tuntud ka paljudele võitluskunstide huvilistele Eestis. Vähem on üldsusele aga teada, et meister Zhang on lapsest saadik tegelenud ka hiina keelpilli erhu mängimisega. Sel festivalil on esmakordselt Eestis võimalik kuulda meister Zhangi mängimas traditsioonilist hiina muusikat.

Nikolai Doktorov Bulgaariast on sealse traditsioonilise pikiflöödi, kaval’i virtuoos ja õpetaja. Kaval on oma mängu- ja puhumistehnikalt väga sarnane araabia nei’le. Seda huvitavam saab sellel festivalil olema võimalus kuulata kaval’i kõrvuti pärsia nei’ga.

Mohammad Rasouli on tunnustatud pärsia pikiflöödi nei mängija. Lisaks pärsia klassikalise muusika mängimisele ja õpetamisele on ta esinenud solistina koos erinevate orkestritega. Festivalil kuulub tema ansambli tuumikusse samuti Hamidreza Rahbalaaram, kes on ĂĽles kasvanud traditsioonilistes sufi ringides ning seal omandanud ka raamtrummi, daf’i mängu oskused.

Ansambel Chang o Nay kannab sĂĽmboolselt nende pillide nime, mis pärsia muusikas ja poeesias eriti olulisel kohal olnud on. Kui nei on säilitanud oma populaarsuse tänapäevani, siis pärsia traditsiooniline harf chang on aktiivsest musitseerimisest kadunud juba sajandeid tagasi. Lisaks Mohammad Rasoulile kuulub ansambli tuumikusse harfimängija Lilian Langsepp. Suuruselt ja kõlalt chang'ile väga sarnane gooti harf aitab seda haruldast kooslust taaselustada.

Poul Høxbro (Taani) on ĂĽks tunnustatumaid  kaksikinstrumendi trumm-ja-vile mängijaid maailmas. Väga palju selle pilli ajaloolisest kasutusest on tänapäeva kuulajateni jõudnud just tänu tema aastatepikkusele uurimistööle ja esinemispraktikale.

Festivali avakontserdil tervitab külalisi ka Tartu Ülikooli varajase ja orientaalse muusika keskuse FA Schola ansambel. On tõsi, et festivali kujunemisel ja muusikaliste kontaktide loomisel on FA Schola ansamblil olnud väga suur roll. Olles tuntud oma isikupärase kõlapildi ja muusikalise lähenemise poolest, on ansambel viimastel aastatel esinenud aga tunduvalt rohkem väljaspool Eestit, eelkõige Aasia riikides, kuid ka Põhja- ja Lõuna-Ameerikas ning Euroopas.

Lisaks kontsertidele on kõigil huvilistel võimalik osa saada meister Zhang Shangmini seminarist, kus ta õpetab hiina traditsioonilisi lõdvestustehnikaid ning bioenergeetilisi harjutusi. Harjutusi on lihtne sooritada ning need on jõukohased kõigile, vaatamata vanusele.

Festivali XX juubelisĂĽnnipäeva puhul toimub ka sĂĽmpoosion, kus osalevad väga kogenud muusikud ja oma ala tippeksperdid ning õppejõud. Arutletakse Euroopa varajase ja Aasia muusika esituspraktikate ja õpetamise teemadel.

Kauneid festivalielamusi soovides,

Raho Langseppfestivali kunstiline juht

Festivali kava

 

***

Alates 5. veebruarist 2024 on huvilistel võimalik liituda taiji yang stiili treeningutega

***

Georg Hackenschmidti monumendi projekt on saanud mõned viimased täpsustused

***

Valminud on dokumentaalfilm Georg Hackenschmidtist

***

 Georg Hackenschmidti mälestusmärk on saanud ideelahenduse!

***

FA Schola CD "Music from the Time of Marco Polo"

***

FA Schola CD "The Sound of Mediaeval Flute"