« Tagasi avalehele / Back to home page EST | ENG
Avaleht Festival Georg Hackenschmidt FA Concerto FA Schola Schola Gregoriana Tartuensis FA Taiji Artiklid
Festival 2023
Festival 2022
Festival 2021
Festival 2020
Festival 2019
Festival 2018
Festival 2017
Festival 2016
Festivali kava 2016
Esinejad
Toetajad ja koostööpartnerid
Taiji ja qigongi harjutamine elava muusikaga
Festival 2015
Festival 2014
Festival 2013
Festival 2012
Festival 2011
Festival 2010
Festival 2009
Festival 2008
Festival 2007
Festival 2006
Festival 2005
Festival 2004
Festival 2003
Festival 2002
Festival 2001
Festival 2000
Sri Lanka Kultuuri Festival
Festival 1999
Festival 1998
Festival 1997
Festival 1996
Ăśldist

XXI Rahvusvaheline Tartu Vanamuusika Festival ORIENT et OCCIDENT 14.-16. oktoober 2016

 

Festivali kava

Piletid 

Head festivali kĂĽlalised!
Üks paremaid – ehk isegi ainus tee rahu ja eri rahvaste sõbralikule kooseksisteerimiseni on üksteise kultuuride parem ja sügavam tundmine. Kultuuri kõikidest väljendusvormidest üheks vahetumaks ja võimsamaks loetakse muusikat... – kas on see nii? Aga tulge ja veenduge ise!

Selleaastane festival pakub võimalust saada osa nii uuest ja huvitavast kui ka võimalust sügavamalt süveneda juba rohkem tuttavate iidsete traditsioonide põhjatusse varasalve. Festivalil Orient et Occident 2016 astuvad üles oma ala meistrid Indiast, Hiinast, Austriast, Taanist, Iraanist, Inglismaalt, Itaaliast, Usbekistanist ja Eestist.

Suur rõõm on festivalil esmakordselt tervitada staažikat vanamuusikaansamblit Unicorn Austriast. Väga mitmekesiste ja värvikate kavade valikus on ansambli huvikeskmes peamiselt Euroopa 13.-15. sajandi vokaal- ja instrumentaalmuusika. Festivali publikule Tartus pakutakse sel korral valikut just instrumentaalmuusikast.

Maailmas väga tunnustatud solistide poolt loodud Ansambel Sirventes (Agnethe Christensen – laul, kannel, Leah Stuttart – gooti harf, Giovannangelo de Gennaro – vielle) lisab omalt poolt uusi kõlavärve ja ideid, kuidas elustada sajanditetagune Euroopa muusika tänases päevas.

Uut ja Eestis varem vähe või üldse mitte kuuldut pakub ka festivali Oriendi pool.Uut ja Eestis varem vähe või üldse mitte kuuldut pakub ka festivali Oriendi pool. Esmakordselt on festivalil võimalik võõrustada Usbeki noorema põlvkonna silmapaistvamaid muusikuid, Husniddin Ato’t – ud ja Ilyos Arabovit – laul, tanbur, sato. Väga põnevad näppe- ja poogenpillid tanbur ja sato kõlavad siin esmakordselt.

Esmakordselt on festivalil võimalik kuulda klassikalise pärsia muusika kõrval ka kurdi klassikalist repertuaari. Ansambel Chang o Nay (Mohammad Rasouli – nei, Lilian Langsepp – chang, Bland Mahdi – ud, duduk) kannab sĂĽmboolselt nende pillide nime, mis pärsia muusikas ja poeesias eriti olulisel kohal on olnud. 

Suur au on teist korda festivali ajaloos võõrustada üht India silmapaistvaimat muusikut, legendaarset sitari ja tabla virtuoosi, Pt. Nayan Ghosh’i, kes lisaks paljudele talle juba omistatud aunimetustele pälvis hiljuti India kõrgeima kaunite kunstide tunnustuse Sangeet Natak Akademi Award’i. Festivalil saadab tema noor virtuoosist poeg, Ishaan Ghosh.

Legendaarne vanameister Zhang Shangmin, kes on võitnud Hiinas mitmeid meistritiitleid traditsioonilistes hiina võitluskunstides, on juba tuntud ka paljudele võitluskunstide huvilistele Eestis. Vähem on üldsusele aga teada, et meister Zhang on lapsest saadik tegelenud ka hiina keelpilli erhu mängimisega. Sel festivalil on haruldane võimalus kuulda meister Zhangi mängimas traditsioonilist hiina muusikat.

Festivali avakontserdil tervitab külalisi ka Tartu Ülikooli varajase ja orientaalse muusika keskuse FA Schola ansambel. FA Schola ansamblil on olnud festivali kujunemisel ja muusikaliste kontaktide loomisel väga suur roll. Tuntud oma isikupärase kõlapildi ja muusikalise lähenemise poolest, on ansambel viimastel aastatel esinenud tunduvalt rohkem väljaspool Eestit, eelkõige Aasia riikides, kuid ka Põhja- ja Lõuna-Ameerikas ning Euroopas.

Lisaks kontsertidele on festivali raames võimalik osaleda taiji ja qigong’i seminaril meister Zhang Shangmin’i juhendamisel, kus ta õpetab hiina traditsioonilisi lõdvestustehnikaid ning bioenergeetilisi harjutusi. Harjutusi on lihtne sooritada ning need on jõukohased kõigile, vaatamata vanusele. Samuti on võimalik kuulata Pt. Nayan Ghosh’i loengut india muusika tervendavast mõjust.

Kauneid festivalielamusi soovides,
Raho Langsepp, festivali kunstiline juht
Festivali kava

Piletid on saadaval kõikides Piletilevi müügikohtades üle Eesti, internetis www.piletilevi.ee ja tund enne kontserdi algust kohapeal.
NB! Enne 14. oktoobrit ostetud piletitel on soodushind.
Sooduspiletite hinnad kõikidele kontsertidele on 12/8€, tavahinnad alates 14. oktoobrist on 15/10€.
Saadaval on ka festivali passid hinnaga 30/20 € (festivali passid kehtivad kõikidele kontsertidele, kuid ei kehti taiji seminarile).

***

Alates 5. veebruarist 2024 on huvilistel võimalik liituda taiji yang stiili treeningutega

***

Georg Hackenschmidti monumendi projekt on saanud mõned viimased täpsustused

***

Valminud on dokumentaalfilm Georg Hackenschmidtist

***

 Georg Hackenschmidti mälestusmärk on saanud ideelahenduse!

***

FA Schola CD "Music from the Time of Marco Polo"

***

FA Schola CD "The Sound of Mediaeval Flute"