« Tagasi avalehele / Back to home page EST | ENG
Avaleht Festival Georg Hackenschmidt FA Concerto FA Schola Schola Gregoriana Tartuensis FA Taiji Artiklid
Kontserdid 2024
Kontserdid 2023
Kontserdid 2022
Kontserdid 2021
Kontserdid 2020
Kontserdid 2019
Kontserdid 2018
Kontserdid 2017
Kontserdid 2016
Kontserdid 2015
Kontserdid 2014
Kontserdid 2013
Toimunud kontserdid 2013
Kontserdid 2012
Kontserdid 2011
Kontserdid 2010
Kontserdid 2009
Kontserdid 2008
Kontserdid 2007
Kontserdid 2006
Kontserdid 2005
Kontserdid 2004
Festivitas Artiumi Klassika
Toomkontserdid
Morgensterni Muusikasalong
Ãœldist

Robert Jürjendal

Robert Jürjendal

  • Traditsioone puudutav isepäisus
  • Elektroakustilised helikangad, minimalistlikud kujundid, polüfooniline sidusmaterjal
  • Kitarrimuusika, kammermuusika

Robert Jürjendal (s. 1966) õppis 1981–1985. aastal G. Otsa nim. Tallinna Muusikakoolis klassikalist kitarri ning fakultatiiverialana kompositsiooni helilooja Anti Marguste juures. 2011. aastal omandas ta bakalaureusekraadi koolimuusika erialal Tartu Ülikooli Viljandi Kultuuriakadeemias.

Alates aastast 1992 on ta kolmel korral osa võtnud inglise kitarristi ja pedagoogi Robert Fripp'i Guitar Craft kursustest ja turneest The Berlin Guitar Ensemble koosseisus Saksamaal.

1993 moodustas R. Jürjendal oma eestvedamisel ansambli Weekend Guitar Trio (Robert Jürjendal/ Mart Soo/ Tõnis Leemets), millele on kirjutanud ja arranžeerinud suurema osa oma ansamblimuusikast. 1995 a. saavutas Weekend Guitar Trio Šveitsis Lausanne'i kitarrkonkursil I preemia. Ansambel on välja andnud 7 CD-d. Weekend Guitar Trio on teinud koostööd ka koos gregooriuse koraali viljeleva ansambliga Vox Clamantis ja mitmete välisartistidega (Toyah Willcox, Jan Bang, Petras Vishnauskas jne.). 2005 pälvis Weekend Guitar Trio Eesti Kultuurkapitali aastapreemia kontserttegevuse eest Eestis ja välismaal.

Kitarristina, heliloojana kui produtsendina on Robert Jürjendal osalenud rohkem kui kolmekümne CD-plaadi valmimisel. Tema koostööpartneriteks on läbi aastate olnud Tõnis Mägi (Tõnis Mägi & 777), Arvo Urb (Fragile) Riho Sibul, Ain Agan, Kärt Johanson, Henn Rebane, Siiri Sisask, Jaak Tuksam, Sofia Joons (Strand Rand), Indrek Patte (Linnutee), David Rothenberg (USA), John Wieczorek (USA), Petri Kuljuntausta (Soome) Nadia Utkina (Udmurtia), Toyah Willcox (UK), Markus Reuter (Austria) Tim Bowness (UK), Peter Chilvers (UK), Andi Pupato (Šveits), Jan Bang (Norra) jpt.

Robert Jürjendalilt on tellitud teoseid soolokitarrile ja häälele, keelpillikvartetile, 2-le klavessiinile, plokkflöötidele, kitarrikvartetile, kammerorkestrile, RAM-ile jne ja erinevatele ansamblikoosseisudele. 1997. a. sai ta Eesti Kitarriseltsi preemia parima soolopala eest („Mälestusi suvest – sügisprelüüd“).

Ta on kirjutanud muusikat mitmetele teatrilavastustele: “ Elvis oli kapis “ lav. Aare Toikka, “Kähku igavikku?, ?Lahuselu“ lav. R. Baskin, “Igatsus? rež. S. Cute (USA), loodusfilmidele: “Sundasunik? rež. Rein Maran, “ Rannaniitude laulud“ rež. Ago Ruus; lühifilmidele: „Igatsus? rež. S. Cute (USA), „Teispool vihma“ rez. Margus Paju; antropoloogilistele filmidele: , “Black With Red?, “Lanswood gardens? rež Pawel Kuczynski (Poola), “Inimese mõõt? (Measure Of Man) rež. M. Kõrver.

2007. a. kevadel alustas Robert Jürjendal uut projekti UMA koos corno de caccia solisti Aleksei Saksiga, kellega koos esines Londoni Jazz Festivalil aastal 2009. Ansambel UMA on teinud koostööd ja salvestanud koos mainekate lääne muusikutega nagu Andi Pupato (Nick Bärtsch Ronin), Markus Reuter (Tuner, Stickmen), Tim Bowness (No-Man). Koos inglise muusikute Tim Bownessi ja Peter Chilversiga moodustati 2011. a. ansambel Slow Electric. R. J. on esinenud muusikafestivalidel USA-s, Inglismaal, Saksamaal, Prantsusmaal, Soomes, Rootsis, Norras, Moldovas, Venemaal jm. Alates 2012. a. kevadest on UMA koostööpartneriks laulja Iris Oja.

Aastal 2012 alustas Robert Jürjendali oma esimese sooloplaadi salvestamist. Plaadil teeb mitmete külalismuusikute seas kaasa ka inglise avangardmuusik ja flötist Geoff Leigh (Henry Cow). Aastal 2011 alustas Robert Jürjendal oma akadeemilise kammermuusikaga plaadi salvestamist ja koostamist. Plaadil teevad kaasa Ene Nael, Imbi Tarum, Aleksei Saks, Madis Metsamart, Heiki Mätlik, Terje Terasmaa, Arvo Leibur jmt. eesti interpreedid.

Käesoleval ajal on Robert Jürjendal aktiivselt tegutsev vabakutseline helilooja/ muusik. Aastal 2011 alustas ta õpinguid TÜ VKA magistratuuris. Muusikaõppejõuna töötab ta Eesti Muusika- ja Teatriakadeemias ning Tartu Ülikooli Viljandi Kultuuriakadeemias. Robert Jürjendal on Eesti Jazziliidu ja Eesti Kitarriseltsi liige ning kuulub Viljandi Kitarrifestivali töötoimkonda.

Robert Jürjendal: „Kitarr ja elektroonika on olnud minu kauaaegsed loomingulised väljendusvahendid. Vaatamata sellele leian, et muusikalise mõtlemise piiramine ühe konkreetse instrumendiga seab takistused universaalse muusikalise taju arenemisel. Mind huvitab rohkem inimene - mida ta mõtleb, tunneb ja oluliseks peab. Kindlasti on siin palju seotud juhusega, mis on toonud minu, kui helilooja maailma klavesiini, plokkflöödi, trompeti. corno da caccia, keelpillikvarteti, vibrafoni, inimhääle ning ühes sellega terve rea avatud ja säravaid isiksusi-interpreete“.

Lisainfo: http://www.umamusic.com/the-band/robert-jurjendal/

http://weekendguitartrio.wordpress.com/

***

Alates 5. veebruarist 2024 on huvilistel võimalik liituda taiji yang stiili treeningutega

***

Georg Hackenschmidti monumendi projekt on saanud mõned viimased täpsustused

***

Valminud on dokumentaalfilm Georg Hackenschmidtist

***

 Georg Hackenschmidti mälestusmärk on saanud ideelahenduse!

***

FA Schola CD "Music from the Time of Marco Polo"

***

FA Schola CD "The Sound of Mediaeval Flute"