« Tagasi avalehele / Back to home page EST | ENG
Avaleht Festival Georg Hackenschmidt FA Concerto FA Schola Schola Gregoriana Tartuensis FA Taiji Artiklid
Kontserdid 2024
Kontserdid 2023
Kontserdid 2022
Kontserdid 2021
Kontserdid 2020
Kontserdid 2019
Kontserdid 2018
Kontserdid 2017
Kontserdid 2016
Kontserdid 2015
Kontserdid 2014
Kontserdid 2013
Kontserdid 2012
Kontserdid 2011
Kontserdid 2010
Kontserdid 2009
Kontserdid 2008
Kontserdid 2007
Kontserdid 2006
Kontserdid 2005
Kontserdid 2004
Festivitas Artiumi Klassika
Toomkontserdid
Morgensterni Muusikasalong
Ăśldist

Kontsert "Voice Flute. Cantores Vagantes 20"

Neljapäeval, 19. veebruaril 2009 kell 19
Tartu Linnamuuseumis

Kontsert Voice Flute. Cantores Vagantes 20

Inglise muusika 17.–18. sajandist

Reet Sukk – barokkflööt, plokkflöödid
Taavi-Mats Utt – barokkoboe, plokkflööt
Reinut Tepp – klavessiin
Egmont Välja – tšello

Piletid (100.-/75.-) on saadaval Piletilevi mĂĽĂĽgikohtades ĂĽle Eesti, Statoilis, internetis www.piletilevi.ee ja tund enne kontserdi algust kohapeal.


17. – 18. sajand oli aeg, kui muusikat kirjutasid vaid kõrgelt haritud inimesed, haridus aga baseerus retoorikal. Väga sageli olid ka muusika kirjutamisel aluseks retoorika reeglid. Tänapäeva interpreetidele annab 17. – 18. sajandi muusika esitamisel retoorika tundmine võimaluse rääkida heliloojaga sama keelt ehk jõuda oluliselt lähemale helilooja taotlustele. Seekordne kontsert on pĂĽhendatud 17. – 18. sajandi Inglismaa muusikale. Arvestades tõsiasja, et see muusika ei ole suures osas tõenäoliselt Eestis kõlanud ja mõned lood ei ole isegi peale 18. sajandit trĂĽkitud, siis on meie kavaleht varustatud põhjalike kommentaaridega, mis peaksid aitama seda muusikat nautida. Publik ei pea kartma loeng-kontserti, kuid väikese sõnalise osa oleme otsustanud endale lubada.

Alates varajase muusika taassünnist 20. sajandi esimesel poolel on muusikud tundnud suurt huvi barokiajastu pillide vastu. Kui veel 20. sajandi teisel poolel ei olnud haruldased kontserdid 18. sajandi originaalpillidel, siis tänaseks on nende koht põhiliselt muuseumis (eriti puudutab see puhkpille). Põhjuseks peale originaalide vähesuse ja vajaduse neid säilitada on ka koopiate kasutusmugavus. Pillimeistrid olid selleks ajaks õppinud tegema n-ö paremaid pille kui 18. sajandi meistrid, kelle tööd ju õigupoolest kopeeriti. See omakorda on seadnud küsimärgi alla koopia definitsiooni. Kas pill, kus on muudetud materjali, suurust, sõrmestust häälestust jne, on ikka koopia või väliselt vana pilli meenutav kaasaegne instrument? Õnneks on viimasel kümnendil need küsimused kogu maailmas uuesti päevakorda tõusnud. Stuudiole Cantores Vagantes on need teemad erilist huvi pakkunud. Meil on hea meel öelda, et kasutame originaalpillide täpseid koopiaid (puhkpillid ja klavessiin) ja originaali (tšello). Sellest tuleneb ka meie kontserdi madal häälestus a=405, mis sel ajal Inglismaal laialdast kasutamist leidis.

Stuudio Cantores Vagantes töötab alates 1989. aastast. Siia kuuluvad muusikud, kelle sooviks on varajase muusika interpreteerimine originaalpillide koopiatel, respekteerides ajaloolist esituspraktikat. Stuudio liikmeskond ei ole täpselt fikseeritud – seda võib käsitleda professionaalide sõpruskonnana, kus mängijate arv sõltub muusika nõudmistest.

Cantores Vagantes alustab selle kontserdiga oma juubelihooaega. 20 aastat on täis saanud. Selline aeg viitab suuremale pühendumisele. Eestis ei tule ette olulisi varajase muusika festivale ega kontserdipaiku, kus Cantores Vagantes ei oleks üles astunud, lisaks Skandinaavia, Holland, Saksamaa, Läti, Leedu ja Venemaa. Viimases oma abonement Peterburi Filharmoonia väikeses saalis ja iga-aastased kontserdid Peterburi Teatri- ja Muusikamuuseumis. Eesti diplomaatilise korpuse korraldatud kontserdid Kiievis ja Bonnis. Koostöö rahvusvaheliselt tuntud interpreetidega: Jeanette van Wingerden, Fumitaka Saito, Diego Nadra ja paljud teised.

***

Alates 5. veebruarist 2024 on huvilistel võimalik liituda taiji yang stiili treeningutega

***

Georg Hackenschmidti monumendi projekt on saanud mõned viimased täpsustused

***

Valminud on dokumentaalfilm Georg Hackenschmidtist

***

 Georg Hackenschmidti mälestusmärk on saanud ideelahenduse!

***

FA Schola CD "Music from the Time of Marco Polo"

***

FA Schola CD "The Sound of Mediaeval Flute"