« Tagasi avalehele / Back to home page EST | ENG
Avaleht Festival Georg Hackenschmidt FA Concerto FA Schola Schola Gregoriana Tartuensis FA Taiji Artiklid
Kontserdid 2024
Kontserdid 2023
Kontserdid 2022
Kontserdid 2021
Kontserdid 2020
Kontserdid 2019
Kontserdid 2018
Kontserdid 2017
Kontserdid 2016
Kontserdid 2015
Kontserdid 2014
Kontserdid 2013
Kontserdid 2012
Kontserdid 2011
Kontserdid 2010
Kontserdid 2009
Kontserdid 2008
Kontserdid 2007
Kontserdid 2006
Kontserdid 2005
Kontserdid 2004
Festivitas Artiumi Klassika
Toomkontserdid
2002
2001
2000
Morgensterni Muusikasalong
Üldist

Õhtu barokkmuusikaga

TÜ Ajaloo Muuseumi Valges saalis
KolmapÀeval, 14. mÀrtsil kl. 18.00

Muusikat ja veini Itaaliast, Prantsusmaalt ja Saksamaalt

Musitseerib vanamuusika-ansambel
TALLINN BAROQUE
Liina Saari - sopran; Raivo Tarum - barokktrompet, zink
Terje Raidmets - barokkviiul; Martti MĂ€gi - viiul, altviiul
TÔnu JÔesaar - tsello, viola da gamba; Imbi Tarum - klavessiin;
Raimo Kivistik - ansambli mÀnedzer
  

Arcangelo Corelli (1653-1713)
Sonaat D-duur barokktrompetile, kahele viiulile ja basso continuo'le (Grave - Allegro - Grave - Allegro - Allegro)
Johann RosenmĂŒller (1619-1684)
Kantaat "Lieber Herre Gott" sopranile ja ansamblile
Johann RosenmĂŒller
Sonaat e-moll kahele viiulile ja basso continuo'le
Tarquinio Merula (1594-1665)
Salomoni laul "Nigra sum sed formosa" ("Olen patune, ometi Ônnis") Esimesest motetiraamatust (Venezia 1624) sopranile, zingile, viola da gambale ja klavessiinile
Jos. Bodin de Boismortier (1689-1755)
Kontsert D-duur barokktsellole ja ansamblile (Allegro - Largo - Allegro)
Johann Sebastian Bach (1685-1750)
Kaks osa soolosonaadist viiulile a- moll: Grave ja Fuuga
Alessandro Scarlatti (1660-1725)
Aaria "Si riscaldi il Tebro" tsĂŒklist "7 Arie con Tromba Sola" sopranile, barokktrompetile ja basso continuo'le
Marin Marais (1656-1728)
"L'Arabesque" viola da gambale ja klavessiinile
Georg Friedrich HĂ€ndel (1685-1759)
Melissa aaria "Destero dall' empia dite" ooperist "Amadigi" sopranile, barokktrompetile, kahele viiulile ja basso continuo'le

Liina Saari on saanud laulja diplomi Tallinna Konservatooriumist 1981. a., kus ta Ôppis Ester Lepa ja Linda Sauli kÀe all. Ta on tÀiendanud end Lydia Styx-Agosti (Itaalia) ja Harry van der Kampi (Holland) meistrikursustel. Liina Saari on olnud aastaid Estonia Teatri solist, solistina kaasa teinud samuti Tallinna Kammerkoori, Tallinna Keelpillikvarteti ja mitme teise ansambli kontsertidel, ka paljudes vÀlisriikides. Tema repertuaari kuuluvad peamiselt renessansi- ja barokiajastu teosed, sh suurvormidest Bachi "Johannese passioon", Missa h-moll ja nn luteri missad, HÀndeli "Messias" ja "Belsatsar", Pergolesi "Salve Regina" ja "Stabat mater", Charpentier' "Te Deum" jt, ta on esitanud Vivaldi, Melani ja Mozarti motette koos orkestriga. Liina Saari on "Belsatsari" kuninganna Nitokrise partii esmaesitaja Skandinaavias ja Baltimaades. Viimastel aastatel on Liina Saari koos kitarrist Tiit Petersoniga mitmel pool Skandinaavias ja Eestis (ka kirikumuusika festivalil 1999) tutvustanud Kuldar Singi vaimulikke teoseid. Liina Saari kuulub ansamblisse "Tallinna Barokksolistid".

Raivo Tarum on trompetisti diplomi saanud 1977 Tallinna Konservatooriumis Helmut Orusaare klassis. 1973-1980 oli ta Eesti Riikliku SĂŒmfooniaorkestri trompetirĂŒhma kontsertmeister ja solist, samal ajal öppis mĂ€ngima ka ajaloolisi puhkpille (barokktrompet ja zink), mis alal hiljem tĂ€iendas end ka Bruce Dickey ja Edward Tarri juhendamisel Baselis ja Haagis. 1975-1992 kuulus ansamblisse "Hortus Musicus", kellega esines enamuses Euroopa riikidest, endises N. Liidus, samuti USA-s ja Iisraelis, sh. mainekatel rahvusvahelistel festivalidel. Aastast 1992 on ta vabakutseline muusik. Raivo Tarumist on saanud varajase instrumentaalmuusika tunnustatumaid spetsialiste Eestis, nii on ta kaasa löönud selle ajastu muusikat tutvustavates ansamblites, nagu "Tallinna Barokksolistide" körval veel "Tubae Revalienses", "Corelli Consort" jt., mĂ€nginud barokktrompetit ja zinki mitmetes projektorkestrites Eestis, Soomes ja Rootsis, sh. kuulsa Wieland Kuijkeni kĂ€e all.

Terje Raidmets sai viiuldaja diplomi Eesti Muusikaakadeemiast JĂŒri Gerretzi juhendamisel 1994. Ta on mĂ€nginud Tallinna Kammerorkestris, olnud PĂ€rnu Linnaorkestri kontsertmeister ning praegu mĂ€ngib Eesti Riikliku SĂŒmfooniaorkestri I viiulite rĂŒhmas, on möödunud aastast kirikumuusika festivali orkestri kontsertmeister ning ansambli "Tallinna Barokksolistid" solist ja liige.

Martti MĂ€gi on saanud viiuldaja diplomi Tallinna Konservatooriumis 1990 Endel Lippuse klassis, selle kĂ”rval Ă”ppis ta ka altviiulimĂ€ngu Arvo Haasmaa juures. Ta on mĂ€nginud Eesti Riiklikus SĂŒmfooniaorkestris, praegu Tallinna Kammerorkestri altviiulirĂŒhma kontsertmeister. Ta on esinenud Kammerorkestriga paljudes Euroopa riikides ja PĂ”hja Ameerikas, astunud ĂŒles koos Eesti Filharmoonia Kammerkooriga mitmel mainekal rahvusvahelisel festivalil, plaadistanud Arvo PĂ€rdi ja Erkki-Sven TĂŒĂŒri teoseid saksa firma "ECM" menukaiks saanud CD-dele. Martti MĂ€gi on esinenud ka solistina ning kuulunud Soome-Eesti Barokkorkestri, Tallinna Keelpillikvarteti ja gamba-ansambli "vĂ€ike rinG" koosseisu. Ansamblis "Tallinna Barokksolistid" mĂ€ngib alates 1995. aastast.

TĂ”nu JĂ”esaar lĂ”petas Tallinna Konservatooriumi 1989 Toomas Velmeti tselloklassis ja on tĂ€iendanud end rahvusvahelistel kammeransamblite kursustel Rootsis. Ta on olnud Eesti Riikliku SĂŒmfooniaorkestri tsellorĂŒhma kontsertmeister (praegu kontsertmeistri abi), kuulunud Tallinna Keelpillikvarteti koosseisu, mĂ€nginud ansamblis "Corelli Consort", kaasa teinud veel mitmes teises barokkmuusikat esitavas orkestris ja ansamblis, nagu "vĂ€ike rinG", "Rondellus" jt., aga ka Euroopa Barokkorkestri liikmena Wieland Kuijkeni kĂ€e all Hollandis ja Saksamaal. "Tallinna Barokksolistide" koosseisus mĂ€ngib ta 1995. aastast, kus viimasel ajal tĂ”siselt keskendunud ka viola da gamba mĂ€ngimisele.

Imbi Tarum lĂ”petas pianistina Tallinna Konservatooriumi 1980 prof. Bruno Luki klassis. 1978-1992 kuulus ta klavessinistina ansambli "Hortus Musicus" koosseisu, millega esines paljudes Euroopa riikides, endises N. Liidus, samuti USA-s ja Iisraelis, astudes ĂŒles ka mainekatel rahvusvahelistel festivalidel. Klavessiini alal tĂ€iendas ta end samal ajal tuntud meistrite Ton Koopmani ja Vaughan Scheppi rahvusvahelistel kursustel Rootsis, Hollandis jm., 1998 ja 1999 vĂ”ttis ta osa rahvusvahelisest seminarist Capita Selecta Early Music Amsterdamis. Orkestrisolistina on ta ĂŒles astunud Eestis, Soomes, Taanis ja Saksamaal, koos "Tallinna Barokksolistidega" lisaks eelnimetatud maadele veel ka Norras ja Sveitsis, soolokontserte andnud Soomes ja Eestis, teinud koostööd mitme teisegi ansambliga ning Eesti, Soome, Rootsi, Hollandi ja Saksamaa lauljate ja instrumentaalsolistidega. Aastast 1991 on Imbi Tarum ka Eesti Muusikaakadeemia klavessiini- ja basso continuo Ă”ppejĂ”ud ning juhatab vastavaid kursusi suviti Soomes RaudaskylĂ€s. Ta on olnud Eesti Kontserdi korraldatud rahvusvaheliste klavessiinipĂ€evade kunstiline juht.

***

Alates 5. veebruarist 2024 on huvilistel vÔimalik liituda taiji yang stiili treeningutega

***

Georg Hackenschmidti monumendi projekt on saanud mÔned viimased tÀpsustused

***

Valminud on dokumentaalfilm Georg Hackenschmidtist

***

 Georg Hackenschmidti mĂ€lestusmĂ€rk on saanud ideelahenduse!

***

FA Schola CD "Music from the Time of Marco Polo"

***

FA Schola CD "The Sound of Mediaeval Flute"