« Tagasi avalehele / Back to home page EST | ENG
Avaleht Festival Georg Hackenschmidt FA Concerto FA Schola Schola Gregoriana Tartuensis FA Taiji Artiklid
Kontserdid 2024
Kontserdid 2023
Kontserdid 2022
Kontserdid 2021
Kontserdid 2020
Kontserdid 2019
Kontserdid 2018
Toimunud
Kontserdid 2017
Kontserdid 2016
Kontserdid 2015
Kontserdid 2014
Kontserdid 2013
Kontserdid 2012
Kontserdid 2011
Kontserdid 2010
Kontserdid 2009
Kontserdid 2008
Kontserdid 2007
Kontserdid 2006
Kontserdid 2005
Kontserdid 2004
Festivitas Artiumi Klassika
Toomkontserdid
Morgensterni Muusikasalong
Ăśldist

Klassikaline guzhengi muusika ja qigongi demonstratsioon

Laupäeval, 10. Märtsil 2018 kl 14 Õismäe Gümnaasiumi aulas, Õismäe tee 50.

Lilian Langsepp – guzheng
Zhang Shangmin – hiina qigong

Antud kontsertesinemisel on lisaks muusika kuulamisele võimalik osa saada ka improvisatoorsest qigongi liikumisest suurmeister Zhang Shangmini esituses.

Guzheng
Zheng, mis enamasti on tuntud gu zheng'i nime all, kuulub iidsete hiina näppepillide hulka. Juba Ida-Zhou dünastia ajal (770 - 221 eKr) oli see instrument populaarne aladel, mis tänapäeval kuuluvad Shannxi provintsi ja selle naabrusesse. Hiina keeles tähendab sõna zheng „resoneerima? ja kirjelduste kohaselt ongi see tähistanud instrumenti, mis kõlab resoneerivalt, helisevalt. Instrumendi pealt kumer, üldise vormi poolest pikergune korpus on valmistatud wu-tong'i puust. Igal üksteisest võrdsetel kaugustel asuval metallkeelel on oma liigutatav roop, mis võimaldab instrumenti väga täpselt häälestada. Selle instrumendi keelte arv on ajapikku tõusnud. On teada, et enne Hani ja Jini dünastiaid oli zheng'il kaksteist keelt. Tangi ja Songi dünastiate ajal kasvas keelte arv kolmeteistkümneni ning Mingi ja Qingi dünastiate ajal juba viieteistkümne ning kuueteistkümneni.

Loode-Hiinast on zheng'i-mängu kunst Qini ja Hani dünastiate ajal levinud aegamisi ka mujale Hiinasse, segunedes kohalike laulmise ja rahvamuusika traditsioonidega. Selle tulemusena kujunes välja kaks erinevat haru Põhja- ja Lõuna-Hiina , mis omakorda sisaldavad kuut kohaliku eripäraga koolkonda. Need on Henan, Shandong, Chaozhou, Kejia, Zhejiang ja Sise-Mongoolia. Zheng'i repertuaar on põlvest-põlve edasi antud enamasti suulisel teel. Mängitakse ka teistelt instrumentidelt, nagu näiteks pipa ja qin'i repertuaarist pärinevat muusikat.

Tänapäeval on zheng'il kakskümmend üks kuni kakskümmend viis keelt. Tänasel kontserdil kõlaval instrumendil on keeli kakskümmend üks. Zheng'i keeled on häälestatud pentatoonilises helireas, kus puuduvad pooltoonid (do-re-mi-sol-la). Pooltoonide mängimiseks vajutatakse vastavale keelele roopidest vasakul pool. Selline tehnika võimaldab mängida kõiki helisid nii kromaatilises helireas kui ka pooltoonist suuremaid ja väiksemaid intervalle.

Zheng'i mängitakse parema käe kolme sõrme: pöidla, nimetis- ja keskmise sõrme küünega näppides. Vasakul käel kasutatakse kaht sõrme: kas nimetis- ja keskmist, või siis keskmist ja nimetut sõrme keeltele vajutamiseks. Sellisel viisil ei saavutata mitte ainult altereeritud helisid, vaid ka erinevaid kaunistusvõtteid, nagu näiteks eri tüüpi vibraatod ja glissandod.

Zhang Shangmin on õppinud maailmakuulsa võitluskunstide meistri Sha Guozheng’i (1904–1992) juures ning on nii sisemiste kui ka väliste stiilide nagu taiji, bagua, xingyi, tanglang, shaolin jt tunnustatud meister. Muuhulgas valdab ta paljusid relvi nagu mõõk, oda, saabel jt. Zhang Shangmin on võitnud Hiina üleriigilised xingyi meistrivõistlused 1988, Shandongi wushu meistrivõistlused 1984 ja 1986 ning palju kohalikke võistlusi. Tema õpilased on võitnud Hiina xingyi meistrivõistlused aastatel 1999–2001. Meister Zhang on Shandongi provintsi Xingyi Assotsiatsiooni asepresident, Weifangi Wushu Klubi president, I kategooria wushu kohtunik. Juba alates lapsepõlvest on meister Zhang mänginud ka hiina traditsioonilst keelpilli erhu't. Sel kontserdil on meil haruldane võimalik kuulda meister Zhangi esinemas ka kontsertlaval.

Lilian Langsepp
Mitmekülgse muusikuna – klavessiin, orel, eelklassikalised harfid, guzheng, gregooriuse laul – on Lilian Langsepp esinenud alates 1994. aastast solistina ja erinevate ansamblite koosseisus Eestis, Euroopas, USA-s, Hiina RV-s, Sri Lankal, Indias, Argentiinas, Lõuna Koreas. Tema sageli improvisatsioonidega põimitud repertuaaris on peamiselt lääne varajane ning euroopaväliste kultuuride klassikaline muusika. See on viinud paljude ühisprojektideni selliste muusikutega nagu V. Hemapala Perera, Fernando Reyes, John Thompson, Dr Mustafa Raza, Mohammad Rasouli, Patricio Zeoli jt. Varajase muusika ja eelklassikaliste harfide interpretatsiooni on L. Langsepp õppinud Schola Cantorum Basiliensis'es (Šveits, 1997–2000). Orientaalse muusika alal on ta täiendanud end selliste väljapaistvate meistrite juures nagu Ustad Ali Akbar Khan ja Fan Ran. L.L. on kaitsnud teadusmagistri kraadi Muusikateaduse alal Eesti Muusikaakadeemias. Praegusel ajal on ta Tartu Ülikooli filosoofiadoktorant, keskendudes muusika taju filosoofilisele analüüsile. Ta on korduvalt juhendanud varajase muusika esitamisega seotud kursusi, ansambleid ning varajase muusika-alaseid projekte.

L. Langsepp töötab õppejõuna Tartu Ülikoolis ning H. Elleri nimelises Tartu Muusikakoolis. Ta on olnud Tartu Vanamuusika Festivali konsultant ja paljude trükiste toimetaja alates selle asutamisest 1996. aastal.

***

Alates 5. veebruarist 2024 on huvilistel võimalik liituda taiji yang stiili treeningutega

***

Georg Hackenschmidti monumendi projekt on saanud mõned viimased täpsustused

***

Valminud on dokumentaalfilm Georg Hackenschmidtist

***

 Georg Hackenschmidti mälestusmärk on saanud ideelahenduse!

***

FA Schola CD "Music from the Time of Marco Polo"

***

FA Schola CD "The Sound of Mediaeval Flute"