« Tagasi avalehele / Back to home page EST | ENG
Avaleht Festival Georg Hackenschmidt FA Concerto FA Schola Schola Gregoriana Tartuensis FA Taiji Artiklid
Kontserdid 2024
Kontserdid 2023
Kontserdid 2022
Kontserdid 2021
Kontserdid 2020
Kontserdid 2019
Kontserdid 2018
Kontserdid 2017
Kontserdid 2016
Kontserdid 2015
Kontserdid 2014
Kontserdid 2013
Kontserdid 2012
Kontserdid 2011
Kontserdid 2010
Kontserdid 2009
Kontserdid 2008
Kontserdid 2007
Kontserdid 2006
Kontserdid 2005
Kontserdid 2004
Festivitas Artiumi Klassika
Toomkontserdid
Morgensterni Muusikasalong
Üldist

Kristalse kuu raaga

28. novembril kell 19.00
Veski Villas (Veski tn 6, Tartu)

PÔhja-India sufide traditsioone vahendavad

Mustafa Raza (India) – vichitra vina
Vasi Ahmed Khan (India) – tabla

Piletid (100.-/75.-) on saadaval Piletilevi mĂŒĂŒgikohtades ĂŒle Eesti, www.piletilevi.ee ja tund enne kontserdi algust kohapeal.

Dr Mustafa Raza on sĂŒndinud PĂ”hja-Indias Dehlis. Kuigi ta oli ainuke poisslaps auvÀÀrses muusikute suguvĂ”sas, sai tema esimeseks armastuseks siiski meditsiin. Tema isa aga tahtis, et poeg kannaks edasi perekonna muusikalist traditsiooni. Tulles vastu oma isa soovile, loobus Mustafa Raza arstikarjÀÀrist, et pĂŒhenduda muusikale. Tema missioon oli anda edasi iidse instrumendi, vichitra vina traditsiooni tulevastele pĂ”lvedele. Dr Raza esimeseks Ă”petajaks oli tema isa, jĂ€rgnesid Ă”pingud teistes kuulsates PĂ”hja-India muusikaĂ”ppeasutustes. TĂ€napĂ€eval on ta ĂŒhe tunnustatuima vichitra vina mĂ€ngijana jaganud selle pilli nĂŒansirikast muusikat lugematute muusikaarmastajatega kogu maailmas. Teda on pĂ€rjatud paljude muusikaauhindadega ning ta tĂ€idab rÔÔmuga oma missiooni vichitra vina mĂ€ngija ja Ă”petajana.

Vichitra vina kuulub vina’de perekonda ja on ĂŒks vanimaid india klassikalises muusikas kasutatavaid instrumente. Vina (vanasti tĂ€histas see sĂ”na Indias keelpilli ĂŒldiselt) konkreetse ajaloo suhtes on palju erinevaid arvamusi, fakt on aga see, et selle algupĂ€ra ulatub veda’de aega. Vichitra vina’l on neli pĂ”hikeelt, kolm kĂŒlgmist keelt ning kaks keelterida ja seda mĂ€ngitakse klaaskuuli keelte peal libistades.

Vasi Ahmed Khan on tunnustatud muusik India lÀÀnerannikult Maharashtrast. Sarnaselt paljudele kuulsatele muusikutele alustas ta pilliĂ”pinguid vĂ€ga varakult, umbes seitsmeaastaselt, guru Ustad Nawab Ali Khani juures. Olles nagu tablamĂ€ngijaks sĂŒndinud, tegi ta vĂ€ga kiireid edusamme ja juba kĂŒmneaastasena esines ta All India raadios, demonstreerides oma erakordseid vĂ”imeid kogu maale. MĂ€rgates noore Ă”pilase talenti, pĂŒĂŒdlikust ning huvi klassikalise muusika Ă”ppimise vastu, vĂ”ttis Guru Nawab Ali Khan ta oma erilise tĂ€helepanu alla. Vastavalt india muusika Ă”petustraditsioonidele pidi Vasi Ahmed Khan jĂ€rgneva kahekĂŒmne aasta jooksul jĂ”udu sÀÀstmata Ă”ppima ja harjutama nĂ”udliku Ă”petaja kĂ€e all hindustani muusika keerulisi rĂŒtme. TĂ€napĂ€eval loetakse Vasi Ahmed Khani India parimate tablamĂ€ngijate hulka. Ta on saatnud paljusid silmapaistvaid muusikuid ning tantsijaid. Ta on osalenud lugematutel turneedel vĂ€lisriikides ning on muuhulgas teinud koostööd ka Ameerika dĆŸĂ€ssmuusikutega. Vasi Ahmed Khanil on ka palju Ă”pilasi – nii kĂ€ib ta vÀÀriliselt oma Ă”petaja jĂ€lgedes.

***

Alates 5. veebruarist 2024 on huvilistel vÔimalik liituda taiji yang stiili treeningutega

***

Georg Hackenschmidti monumendi projekt on saanud mÔned viimased tÀpsustused

***

Valminud on dokumentaalfilm Georg Hackenschmidtist

***

 Georg Hackenschmidti mĂ€lestusmĂ€rk on saanud ideelahenduse!

***

FA Schola CD "Music from the Time of Marco Polo"

***

FA Schola CD "The Sound of Mediaeval Flute"